Kørselsvejledning

Sådan kommer I til Idekulla

Eventyrlandet Småland


Pak frokostkurven og læs bilen - turen til Ødegården tager ca. 3 timer fra færgen. Undervejs er der mange gode rastepladser hvor I kan købe mad eller nyde de medbragte klemmer. I kan enten vælge at køre over broen eller sejle med færgen til Sveringe. Men vejen via færgen er den korteste.


Fra Helsingbörg følger I skiltene mod E4'en og Stockholm. Vejen følges ca. 200 km indtil Jönköping hvor der drejes af mod Eksjö og vej nr. 127. Herefter forsætter I mod Mariannelund og drejer af ved Hjäletväd afkørslen.


I fortsætter igennem Hjältevad og op ad en stejl bakke. For enden af bakken, drejer I til venstre, hvor der er skilte mod Idekulla. Når I har kørt i ca. 5 minutter og når Idekulla er Ødegården det sidst hus på venstre side. 

I er nu fremme ved huset !


Se rejsebeskrivelsen på HER. Man kan også køre med tog til Hjältevad og derefter tage en taxi fra stationen. Se mere på www.rejseplanen.dk transport tiden fra Hovedbanegården i KBH og til Hjäletvad station er 3 ½ time.


Naboen holder øje med huset og er informeret om hvem der skal leje huset i hvilke perioder. Han kan også være behjælpelig ved evt. spørgsmål omkring huset.














Naturreservat på Tabergs top

Kør eller gå til Tabergs top!


I dag er området naturreservat med en spændende kulturhistorie og mange sjældne planter. En vej snor sig op til toppen med stor P-plads, informationstavler og restaurant / café, hvorfra der er imponerende udsigt over bl.a. Jönköping, Vättern og byen Taberg. I klart vejr kan man se 80 km væk. Ud over at køre i bil til toppen kan man følge en af flere vandrestier.


Jernminen

Siden 1400-tallet er der blevet udvundet jernmalm i bjerget, og malmbrydningen har spillet en afgørende rolle for den økonomiske udvikling af det nordlige Småland. Minedriften havde sin storhedstid i 1600-tallet, og i dag kan man se tydelige spor i form af højovne, smedjer, slaggebunker, minegange, m.v. fra den tid. Driften ophørte i 1887, da minen ikke længere kunne klare sig på verdensmarkedet. Omkring anden verdenskrig blev driften genoptaget, men i 1955 var det helt slut med malmbrygningen i Taberg.

Astrid Lindgrens historier, med kort afstand til Emil's Mariannelund og Katthult.


På Katthult kan man se husene hvor Emil fra Lönneberg er optaget. Ved Emils hus er der mulighed for at snitte i Snikkerbo, se på grise, får, kaniner og afslutte turen med en is og evt. et minde i souvenirebutikken. Tæt derved ligger de tre nabogårde hvor Vi fra Bullerbyen er optaget.


Forlystelsesparken "Astrid Lindgrens verden" ligger i Vimmerby der er ca. 40 minutters kørsel fra Ødegården. Her kommer alle eventyrene fra Astrid Lindgrens forfatterskab til live med kulisser i børnestørrelse og skuespillere der agerer Pippi, Emil og alle de andre.

Eksjö byen med de smukke træhuse


Eksjö er en smuk provinsby med mange restaurerede træhuse fra 1500-1800-tallet. Det er en af Sveriges bedst bevarede byer med træhuse. I 1997 modtog Eksjö Europa Nostra-prisen for restaurering og bevarelse af husene.


Gamla stan – Kvarteret nord for Stora Torget

De ældste huse finder man i området nord for kirken ved Stora Torget. Området blev udlagt til bebyggelse i 1568, og har ikke siden været hærget af brande eller ødelæggelse. I dag rummer området 56 fredede træhuse fra en periode på 400 år.


Kvarteret syd for Stora Torget

Området syd for kirken ved Stora Torget blev total raseret ved en storbrand i 1856. Året efter blev der lavet en ny byplan for området, hvor der var lagt vægt på brandsikkerhed og et sundt bymiljø. Kvarteret fik brede gader med lys og luft omkring husene. Her i det nye kvarter bosatte datidens borgerskab sig for at undslippe de små trange huse nord for Stora Torget.


Byvandring om sommeren

Fra slutningen af juni til begyndelsen af august er der guidede byvandringer, som udgår fra Eksjö Museum. Læs mere om "Stadsvandring" på Eksjös egen hjemmeside, se HER.

Sommerindtryk fra Småland

Ødegården er et stort to-plans hus på ca 200m2 med 3 soverum, køkken, badeværelse og opholdsstue.


Huset, der er et af bygdens ældste huse, fremstår i original svensk Carl Larssonstil med grove planke-gulve, hvidkalkede pejse og svenske slagbænke m.m.

Ødegåden kan rumme 2 familier med op til 8 - 10 personer.

Tre timer fra Helsingborg og tre timer til Stockholm